Annons

Internationell pilgrimsvandring för klimatet når Växjö

Växjö • Publicerad 23 juli 2021
Fredrik Modéus, biskop. Arkivfoto.
Fredrik Modéus, biskop. Arkivfoto.Foto: LENA GUNNARSSON

Fredag 23 juli når den internationella pilgrimsvandringen Pilgrim´s walk for future Växjö stift. Vandringen började i Vadstena och har slutmålet Glasgow och klimatmötet COP26 i november.

Pilgrimsvandringen är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil uppdelat på 16 veckors vandring. Vandringen sker med samma krav som Fridays for future ställer på beslutsfattarna: att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader, följa Parisavtalet, säkerställa klimaträttvisa och lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns. Vandringen vill också uppmuntra till egen reflektion och att vi som enskilda individer tar egna steg för klimaträttvisa och hållbarhet.

Annons

– Klimatkrisen är vår tids största utmaning och för att avvärja klimathotet krävs samsyn, beslutsamhet och mod från mänskligheten. Jag hoppas och tror att flera människor hittar kraft och hopp i pilgrimsvandringen för att skrida till handling och göra skillnad för klimatet i de val och beslut de gör i sina liv, säger Sara Nodmar, som är klimatstrateg på Växjö stiftskansli och som kommer att gå med i vandringens kärntrupp mellan Ljungby och Markaryd 5-7 augusti.

Pilgrimsvandringen går in i Gränna och Växjö stift den 23 juli och går sedan söderut genom den västra delen av stiftet. Biskop Fredrik Modéus kommer att ansluta till pilgrimsvandringen under en dag den 7 augusti. Han kommer då att vandra från Traryds församlingshem till Strömsnäsbruk, följa med på vandringens enda sträcka med dressin, leda en mässa och fortsätta vandringen till Markaryd.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons