unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IT-nätverk i Växjö firade ett år

Foto: David Färdigh

Att få fler unga, särskilt tjejer, att vilja jobba inom IT-sektorn. Det är huvudsyftet med nätverket WiTech som i lördags firade ettårsjubileum med tårta, tech-talk och möjlighet att testa på programmering.

IT är en framtidsbransch där många företag just nu skriker efter arbetskraft. Men det är också en sektor som huvudsakligen domineras av män. Detta vill nätverket WiTech råda bot på. Tanken är att samla kvinnor verksamma i IT-sektorn i Växjö och Kalmar-regionen för att inspirera varandra och uppmuntra fler tjejer att söka sig till branschen.

– Vi har nätverksträffar med tech-talk en gång i månaden, berättar initiativtagaren Natasha Asimiadis.

En av IT-företagen som stöttar WiTech är Sigma Technology.

– Andelen kvinnor i IT-sektorn i Sverige är idag runt 20 procent. Här på Sigma är siffran 32 procent, men även om vi ligger över genomsnittet så är vi inte nöjda. Målet är att nå minst 50 procent, säger Nataly Duyko, kommunikationschef på Sigma.

Varför är det inte fler kvinnor som söker sig till IT-branschen?

– Mycket beror på fördomar. När man säger IT tänker många på killar som sitter framför datorer i mörka rum.

I lördags firade WiTech ettårsjubileum med ett festligt event. Cirka 80 besökare kom till Sigmas Växjökontor på Icon för att lyssna på tech-talk, äta tårta och testa på ny teknologi. Ungdomarna hade exempelvis möjlighet att prova på programmering.

– Kul men klurigt, konstaterade Leo Karlsson och Anton Karlström.