Annons

Jepsen rankar: SHL:s bästa värvningar – lag för lag

VÄXJÖ • Publicerad 29 juni 2018 • Uppdaterad 2 juli 2018
Joel Persson och Elias Pettersson fick i fjol kyssa SM-bucklan. Duon var definitivt två av SHL:s bästa värvningar inför den förra säsongen. Men det var då det. Nu har samtliga klubbar gjort nya nyförvärv.
Joel Persson och Elias Pettersson fick i fjol kyssa SM-bucklan. Duon var definitivt två av SHL:s bästa värvningar inför den förra säsongen. Men det var då det. Nu har samtliga klubbar gjort nya nyförvärv.Foto: Lena Gunnarsson

Har du hängt med i hur SHL-lagen har värvat? Inte? Lugn...VXOnews reporter Alexander Jepsen listar klubbarna i seriens bästa värvningar.

Lagen är listade i bokstavsordning:

Annons

Brynäs IF.

Nicklas Danielsson, 33, forwarden är tillbaka i svensk hockey. Återvänder till SHL efter sex år utomlands, senaste säsongen producerade rightforwarden 50 poäng på 49 matcher för Lausanne i NLA.

Djurgårdens IF.

Här hade jag svårt att välja. Det stod mellan Dick Axelsson, 31, och Jacob Josefsson, 27. Båda högt kompetenta spelare för nivån. Det som gjorde att jag valde Axelsson före Josefsson är att jag tror mer att en vet vad en får av Dick. 45 poäng på 48 matcher för Färjestad i fjol imponerar. Nu är 31-åringen tillbaka i Djurgården – där han har levererat förr.

Färjestads BK.

Valet föll på målvakten Markus Svensson, 33, som ansluter till Karlstadlaget efter två säsonger i ryska storklubben Spartak Moskva. Den senaste KHL-säsongen stannade Kalmarkillen på 90,3 i räddningsprocent. Tror att Svensson har en fin säsong mellan stolparna framför sig.

Rhett Rakhshani blev i dagarna klar för Frölunda.
Rhett Rakhshani blev i dagarna klar för Frölunda.Foto: Lena Gunnarsson

Frölunda HC.

Annons

Tim Söderlund, 20, kan mycket väl bli ett stort utropstecken i SHL den här säsongen. Forwarden som ansluter från Skellefteå spelade JVM i fjol. Men jag har ändå valt att sätta Rhett Rakhshani, som Frölunda värvade i veckan, som deras just nu bästa nyförvärv. Rakhshani producerar alltid rikligt med poäng i den här serien, i fjol 31 pinnar på 37 matcher för Malmö.

HV71.

Simon Önerud, 30, är tillbaka i Jönköping. Guldskytten från 2017 kommer hem efter en säsong i Ryssland där han har spelat för HK Sochi och Sibir Novosibirsk. Kommer naturligtvis tillföra på alla plan i Kinnarps arena. Samtidigt höjs ett finger för Joakim Andersson, 29, som kanske kommer må bra av att byta miljö från Örebro.

Linköping HC.

Broc Little, 30, förra säsongen i Schweiz och hos klubben Davos. Facit i NLA: 36 poäng på 48 matcher. Hann även med att spela OS för USA under fjolåret. Spelade 2014-2017 i Linköping och noterades då för 53 pinnar på 52 matcher under sin senaste säsong med Saab arena som hemmahall.

Luleå HF.

Många håller honom som SHL:s bästa värvning. Världsmästaren från 2013 – Erik Gustafsson, 29, ska för första gången spela SHL-hockey. På meritlistan finns 91 NHL och 154 KHL–matcher. Förra säsongen i ryska Avangard Omsk och Neftekhimik Nizhnekamsk. Blir troligen en av ligans bästa backar.

Annons

Henrik Hetta (Malmös nummer 20) är tillbaka i Sveriges sydligaste SHL-klubb.
Henrik Hetta (Malmös nummer 20) är tillbaka i Sveriges sydligaste SHL-klubb.Foto: Patric Söderström

Malmö Redhawks.

Henrik Hetta, 28, valet föll på den tidigare Malmö-kaptenen som flyttar söderut och lämnar Skellefteå efter två säsonger i Västerbotten. Forwarden som Malmö värvade från Olofström 2012 var lagkapten för skåningarna när de avancerade upp i den högsta serien 2015 och även under comebacksäsongen i SHL 2015/2016.

Mora IK.

Inte direkt några spektakulära värvningar överlag. Jag har valt Michael Keränen, 28, som jag ändå håller som MIK:s bästa värvning. Finländaren producerade 38 poäng på 39 matcher i Liiga förra säsongen. Återstår att se hur han finner sig till rätta i SHL.

Örebro HK.

HAJEN! Aaron Palushaj, 28, går naturligtvis inte att förbise. Amerikanen svarade för 45 pinnar på 51 matcher för Brynäs i fjol och är ÖHK:s stora prestigevärvning. Räknar med att han fortsätter leverera på samma nivå även i Behrn arena. Vi ska även hålla ett öga på amerikanen Shane Harper, 29, som jag tror kan bli ett utropstecken.

Annons

Rögle BK.

Bandyklubben från Ängelholm leds som bekant av bröderna Abbott (Chris& Cam). De tidigare SHL-spelarna har ett förflutet i den norska ligan. Just från GET-ligaen har Kodie Curran, 28, hämtats. Försvararen svarade för 44 poäng på 38 matcher för Storhamar i fjol och jag tror att bröderna Abbott vet vad de får in här. RBK har även fått hem Mattias Sjögren, 30 och in unge och spännande Nils Höglander, 17. Min känsla är att Ängelholmsklubben blir ett utropstecken i vinter.

Skellefteå AIK.

Här är det svårt att välja alltså. Eller vad sägs om Mathis Olimb, Juhamatti Aaltonen (ja, faktiskt!) och Petter Granberg? Nej, valet föll inte på någon ur den trion. Beslutet blev en balt. Målvakten Mantas Armalis, 25, tror jag mest på. Kommer närmast från en säsong i KHL och Dinamo Riga. Har tidigare under karriären varit väldigt bra i SHL för Djurgården.

Rickard Palmberg, som för övrigt har ett förlutet i Tingsryds AIF, är klar för Timrå.
Rickard Palmberg, som för övrigt har ett förlutet i Tingsryds AIF, är klar för Timrå.Foto: Anders Johansson

Timrå IK.

Timrå är tillbaka i SHL. Värvningarna är många till antalet. Jag gillar både Oskar Drugge, som hämtats från Västervik och Rickard Palmberg, Hästen, där är en intresserade av hur duon gör sig i SHL. Men den värvningen som jag tror är TIK:s bästa – målvakten Niklas Svedberg, 28. Ska Timrå klara sig kvar i serien måste nog Svedberg som plockats från Iowa Wilds (Minnesotas farmalag) vara bra, vilket en tror att han kommer att vara. Om det räcker för TIK? Tja, det får vi se.

Växjö Lakers.

Det logiska valet: Niclas Burström, 27. Backen kommer vara kanonbra. Men om man ser till var Lakers har behövt förstärka mest – framåt. Så är ändå känslan att Roman Horak, 27, blir Växjös bästa nyförvärv. Tjecken producerade i fjol 26 poäng på 54 matcher för Vityaz Podolsk i KHL. Horak känns på förhand som ett utropstecken, mycket med tanke på hur fingertoppskänslan brukar vara i klubben.

Alexander Jepsen
Annons
Annons
Annons
Annons