Annons

JO-kritik mot Växjöskola efter pridefirande

Växjö • Publicerad 4 juni 2021
.
.Foto: MATHILDA AHLBERG

För två år sedan JO-anmälde en privatperson en skola i Växjö efter att en Prideaktivitet arrangerats på skolan.

Skolan hade i samband med prideveckan en temavecka om alla människors lika värde och veckan avslutades med att eleverna viftade med regnbågsflaggor för att uppmärksamma just detta.

Annons

Nu får rektorn vid den kommunala grundskolan kritik för att aktiviteten utformats så att elever kunnat få uppfattningen att de tvingats att delta i en meningsyttring, skriver JO.

"ChefsJO uttalar att det är av stor vikt att skolan tydligt står upp för grundlagsfästa värderingar, men att det också är viktigt att skolan inte agerar på ett sätt som kan ge intrycket att någon tvingas att delta i en meningsyttring. Skolans rektor kan inte undgå kritik för utformningen av temaveckans avslutande aktivitet”, står det i beslutet.

Utbildningsnämnden i Växjö kommun har uppgett att pridefirandet var en frivillig aktivitet för att uppmärksamma allas lika värde men att informationen om arrangemanget som skickades ut till vårdnadshavarna inte klargjorde att det var frivilligt deltagande.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons