Annons

Johan skildrar 120 års möbelhistoria

En tidsresa som skildrar både svensk designhistoria och Möbelindustrins utveckling i Lammhult. Det ryms i Johan Sjöbergs nyutkomna och omfångsrika bok ”120 års möbelhistoria i Lammhult”.
– Jag har började med boken 1991, och nu 28 år senare är verket klart!
Lammhult • Publicerad 8 september 2019
Foto: Pressbild

Johan Sjöberg är känd som entreprenören, möbelfantasten och eldsjälen i Möbelriket. Nu har han slutfört ett av sina drömprojekt, nämligen att ge ut en bok som skildrar möbelindustrins framväxt och utveckling i Lammhult från starten 1898 fram till nutid.

– Boken är indelad i 120 kapitel, ett för varje årtal.

Annons

Under arbetets gång har Johan samlat all tänkbar dokumentation om möbeltillverkning i Lammhult, bland annat protokoll, fotografier och tidningsartiklar. Boken kan ses som ett kronologiskt uppslagsverk där läsaren kan följa Lammhults förvandling från en liten oansenlig ort till att bli ett blomstrande industrisamhälle.

– Möbelindustrin i Lammhult började ta fart på allvar på 1920-talet och nådde sin storhetstid på 1950-talet då Svenssons tävlade med IKEA om att vara störst i Sverige. Från den tiden finns bland annat med fantastiska annonskampanjer sparade som jag visar i boken.

Inledningsvis riktade sig till möbelindustrin i Lammhult främst till de vanliga hushållen, man var med om att möblera det uppväxande folkhemmet. Så småningom kom man dock att inrikta sig allt mer på företag. Möbelriket lever alltjämt vidare i dagens Lammhult, fast utvecklingen har gått från ett stort antal småföretag till ett fåtal större aktörer. Och så finns förstås möbelbutikerna Svenssons, Nilssons Möbler och Norrgavel.

– Att en liten ort som Lammhult kan stoltsera med tre stora möbelaffärer är helt unikt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons