Annons

Jonas driver restaurang Skai

Växjö • Publicerad 15 juni 2019
Foto: Nadia Hagberg

Fyra profiler har slagit sina kloka huvuden ihop och satsar på restaurang Skai, Växjös högst belägna restaurang i Icon Växjö.

– Vågar man inte så vinner man inget heller, säger kökschefen Jonas Truong.

Annons

På valborgsmässoafton öppnade Växjös nya restaurang, Skai, i Icon Växjö. På våning 19 serveras drinkar och mat i ett sharingkoncept med en magnifik utsikt över Växjö. En av ägarna till restaurangen är Jonas Truong. Han sade upp sig från sin tjänst som köksmästare på prisade PM & Vänner för att följa sin dröm och starta en egen restaurang. Tillsammans med Grilleriet-bröderna Felix och Fabian Astrén samt Johan Carlsson, tidigare nattklubbschef på Grace Nightclub, har drömmen blivit verklighet.

– Vi satsar på väldigt bra mat men det är inte fine dining. Vi hoppas på en skön stämning och att det inte ska vara så pretentiöst. Folk ska kunna komma upp hit på ett glas, en liten bit mat i baren eller hela menyn. Man är välkommen som man är och vi vill få in en skön vibe här, säger Jonas Truong.

Maten serveras i ett sharingkoncept, vilket innebär att gästerna beställer in flera rätter och sedan delar på mat. Det är mat med nordisk touch och med asiatiska influenser som koriander och soja för att få in umami.

– Jag gillar när man delar på maten och upplevelsen. Jag är uppvuxen med det vietnamesiska köket där man inte bara äter en rätt. Vi serverar flera rätter och plockar till sin egen tallrik eller skål. Jag gillar att ha max tre komponenter på en tallrik. Jag vill att huvudråvaran ska ha fokus utan att den förstörs av massa andra smaker. En gurka ska smaka gurka och en lax ska smaka lax utan att något annat tar över och ändrar smaken.

Jonas Truong är uppvuxen i Ljungby och har föräldrar som tidigare har drivit en thailändsk restaurang. Efter studenten sökte han jobb på PM & Vänner utan att lyckas få en av de åtråvärda tjänsterna. I stället gick flyttlasset till Göteborg där han under fyra år jobbade på Posthotellet och Linnéa art. Därefter flyttade han till Sydney i Australien.

– Jag jobbade på toppkrogen Tetsuya's i åtta månader. Där kom vändpunkten vad gäller fine dining. När jag insåg att mina föräldrar började komma upp i åren flyttade jag hem till Småland och PM & Vänner var det enda stället jag kunde tänka mig att jobba på.

Jonas jobbade på Växjös Michelinkrog i fyra år, som souschef och senare köksmästare med ansvar för matsalen och bistron.

– Jag lämnar något fantastiskt bra men jag vill prova att göra något eget och att stå på egna ben. Det var mycket funderingar och tankar innan men vågar man inte så vinner man inget heller. Nu är det nästan lite overkligt att vara med och driva en krog.

Den nya restaurangen har omkring tio heltidsanställda och kommer att ta in fler personer framöver när uteserveringen är öppen på riktigt.

Vad har ni för planer för Skai?

– Vi har höga krav på oss och det gäller att leverera när det väl gäller. Vi har hittat ett bra koncept som folk verkar gilla och vi ska göra det fantastiskt bra. Jag vill ha en fullt fungerande krog med hög standard på både mat, drinkar och service. Det ska vara en härlig och god stämning här uppe.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons