Annons

Julen står för dörren

Publicerad 20 november 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frida Boklund
Frida Boklund

Julen står för dörren men ändå inte. När vi nu förväntas arbeta hemifrån, avstå shopping och undvika kontakt påverkar detta många mindre företag i Kronoberg. Butiker och köpcentrum gapar tomma, julmarknader ställs in och julbord bokas av. Till och med Coca-Colas glada lastbilsjingel som varje år tar upp kampen med julmusten har tystnat. Drygt hälften av företagen har upplevt minskad omsättning och en fjärdedel har ansökt om någon typ av stöd.

Nu behövs en färdplan för att ta Sverige ur krisen - en färdplan för att hjälpa beslutsfattare att bygga Sverige och Kronoberg bättre. Sveriges små och medelstora företag skapar fyra av fem jobb. Vi kan och vill ge politiken en hjälpande hand.

Annons

Ett första steg är att anpassa stöden efter företagen, inte tvärtom. Krisstöden behöver förenklas och förlängas. Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter är ett kraftfullt verktyg som ska återinföras vid ekonomisk nedgång. Förläng anstånden med skatt, eller låt skatten betalas av genom avbetalningsplan – annars kommer vi att mötas av en svallvåg av konkurser.

Krisen är inte över. Det duger inte att rädda någon som drunknar halva vägen in till land. Därför måste omställningsstödet förlängas och kraven minskas. Varje månad ska vara en egen ansökningsperiod.

De enskilda firmorna har försummats. Att stödet till slut kom är bra, men hur stödet är utformat är minst lika viktigt som att det finns. Kraven på omsättning 2019 och omsättningstapp måste minskas, varje månad ska vara en egen ansökningsperiod och de månatliga maxtaken tas bort.

Förutsägbarhet är viktigt för att skapa tillit. Turerna kring utdelningsförbudet har varit direkt skadliga. Det måste begränsas och förtydligas i lag. Villkoren för korttidsstödet behöver förtydligas och ändras, annars riskerar det att stänga ett mycket stort antal företag och arbetstagare ute.

Kommunerna i regionen behöver också dra sitt strå till stacken för att stödja mindre företag. Avgifter och taxor kan slopas under krisen. Rensa bland reglerna och tillämpa de regler som behövs mer generöst. Kommunerna behöver också öppna sin verksamhet för fler aktörer. När kommunen köper varor eller tjänster bör upphandlingen utformas så att små lokala aktörer kan vara med.

Sverige måste lämna elfte timmens politik bakom sig. Vi måste skapa förutsägbarhet och trygghet för företagare så att de kan göra det de gör bäst. Företagarnas färdplan ger politiker och andra makthavare en riktning mot ett Sverige och ett Kronoberg som alltmer återhämtar sig.

Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef, Företagarna

Frida Boklund, regionchef Företagarna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons