Annons

Ny placering för Lundvik efter juryskandal

Tel Aviv • Publicerad 22 maj 2019
.
.Foto: Filip Sjöfors

I lördags slutade Växjöbördiga John Lundvik på en sjätte plats i Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Men nu när Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har räknat om poängen så slutade han på en femteplats.

Enligt Aftonbladet beror detta på att Vitrysslands jury sparkades efter att jurymedlemmar berättat om vad de tyckte om låtarna och om juryöverläggningar inför sin semifinal. Deras röster i finalen blev alltså ett så kallat aggregerat resultat, vilket innebär en sammanställning av poäng från jurygrupper från andra tävlande länder som historiskt sett har uppvisat ett röstningsmönster.

Annons

Efter kontrollräkningen har det också visat sig att det inte var John Lundvik som fick flest poäng av jurygrupperna. Det var Nordmakedonien. Oavsett fick han fler poäng av tittarna vilket placerar honom på en femteplats.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons