Annons

Jussi Björling-stipendium till Braåssonen

Växjö • Publicerad 11 mars 2021
Daniel Johansson tilldelas Jussi Björling-stipendiet 2021. Pressbild.
Daniel Johansson tilldelas Jussi Björling-stipendiet 2021. Pressbild.Foto: Eric Rossier

Under torsdagen kom beskedet att 2021 års Jussi Björling-stipendium á 100 000 kronor tilldelas Braåssonen Daniel Johansson.

Daniel Johansson är en opera- och konsertsångare som utbildade sig vid Operahögskolan i Stockholm mellan 2006-2010. Han debuterade vid Kungliga Operan 2011 som sångsolist i baletten ”Messias”. Sedan dess har Daniel framträtt i de flesta av de stora tenorrollerna.

Annons

Den internationella karriären tog fart 2013 när han sjöng Alfredo i ”La Traviata” på Grand Théâtre de Genève och Tamino i ”Trollflöjten” på Palau de les Arts i Valencia.

I dag är Daniel flitigt anlitad i Europa, framförallt Tyskland, men även i USA.

– Daniel Johansson är en mycket värdig mottagare av stipendiet. Daniel har på tio år gått från examen från Operahögskolan till att vara en världstenor med hela världen som arbetsplats. Trots all framgång har han fötterna på jorden och är en fantastisk kollega som alla tycker om att arbeta med, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som förvaltar stipendiet.

Jussi Björling-stipendiet instiftades 1970 när Anna-Lisa Björling gav Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister i uppdrag att förvalta minnesfondens kapital samt tilldela sångstipendier till sångsolister vid Kungliga Teatern.

Stipendiet kommer att delas ut under hösten 2021 vid en galaföreställning där även Daniel Johansson medverkar.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons