Annons

Kalle gör dokumentär om kontroversiell politiker

Dokumentärfilmaren Kalle Segerbäck med rötterna i Dädesjö gjorde stor succé med filmen Det blå huset. Den 19 mars visas hans nya film på SVT. Denna gång skildrar han en av vår tids mest framgångsrika men också kontroversiella politiker, Sverigedemokraten Mattias Karlsson.
– Det är ingen politisk film utan handlar om människan bakom politikern Mattias Karlsson.
Växjö • Publicerad 1 mars 2019
Foto: Liselott Forsling

Mattias Karlsson – Året fram till valet, så heter dokumentären som Kalle Segerbäck gjort om Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen. Filmen följer Mattias från försommaren 2017 fram till och med valnatten den 9 september 2018. Men historien börjar egentligen redan på en skolgård i en liten ort i Kronoberg i början på 90-talet. Kalle och Mattias vägar korsades nämligen första gången på högstadiet i Braås.

– Mattias är ett år yngre än mig. Han började sjuan när jag gick åttan. Vi umgicks en del under de här två åren på högstadiet. Sen skildes våra vägar. Jag flyttade till Växjö och sen vidare till Stockholm. Och han flyttade så småningom till Skåne, berättar Kalle.

Annons

Nästa minnesvärda möte inträffade på Gamla Norr i Växjö i slutet på 90-talet.

– Av en slump träffade jag honom i ett av bostadskvarteren vid Teknikum. Han gick och delade ut flygblad. Det var trevligt att råkas och jag tänkte först inte på vad det var för flygblad han delade ut. Sen fick jag se den vita t-shirten på hans kompis. Där stod det Sverigedemokraterna. Och kompisen visade sig vara Jimmie Åkesson.

Vad blev din reaktion?

– Jag blev förvånad och ganska illa berörd. För det första hade jag inget minne av att Mattias varit politiskt intresserad i ungdomen. Och Sverigedemokraterna stod då för rasism för mig. Jag tyckte att det rimmade väldigt illa med den Mattias jag kände från skoltiden.

Kalle beskriver skolårens Mattias som en lugn, stabil och rak kille som tog de svagas parti. Att då se honom som en framträdande Sverigedemokrat kändes underligt. Än mer konstig skulle känslan bli hösten 2014 när Mattias under Jimmies Åkessons sjukskrivning tog över som vikarierande partiledare.

– Vid den tidpunkten befann jag mig i New York och filmade. När nyheten nådde mig att Mattias skulle vara partiledare tänkte jag spontant, hur ska det här gå? Jag trodde nog att nu faller partiet, men Mattias visade sig vara fullt kapabel för uppdraget. Han behöll lugnet och gjorde ett stabilt intryck i debatterna.

Fascinationen för Mattias politiska karriär växte, men fröet till att göra en dokumentär om honom kom några år senare.

– Jag och Tom Alandh planerade först att göra en film om Jimmie Åkesson, men han var redan kontrakterad av en annan filmare. Då dök tanken upp om att göra något om Mattias istället.

Med sin kompisrelation från ungdomsåren kände Kalle att han hade en bra ingång till projektet.

– Gräv där du står, det är en princip som jag gillar och som dessutom brukar vara ett vinnande koncept!

Annons

Mattias visade sig vara positiv till projektet.

– Förutom vår tidigare vänskap i ungdomen så hade han sett min film Det blå huset, som han uppskattade mycket. Han kände förtroende för mig, vilket var en förutsättning för projektet.

Under nästan 16 månader har Kalle följt Mattias liv, från privatlivet i byn Älmeshult utanför Norrhult till riksdagsarbetet och Almedalsveckan. Totalt har de filmat vid drygt 30 tillfällen.

– Framför allt har jag registrerat Mattias liv. Jag har försökt vara flugan på väggen. Syftet har hela tiden varit att komma in på insidan och kunna visa människan bakom politikern.

Kalle betonar att det här inte är någon politisk film, men däremot skildras hur det politiska livet påverkar människan bakom.

– Mattias har lagt över 20 års tid på Sverigedemokraterna. Det har varit mycket spott och spe. Nästan hela tiden har det varit brant uppförsbacke, särskilt i media.

Mattias Karlsson – Året fram till valet, visas på SVT tisdagen den 19 mars. När Magazinet pratar med Kalle så görs de sista ljus- och ljudbearbetningarna.

– Några enstaka klippjusteringar återstår.

Sverigedemokraterna upplevs fortfarande som kontroversiella, tror du att din film kommer att kritiseras?

– Det är nog oundvikligt. Hur man än väljer att klippa en film om en politiker så kommer den att kritiseras.

Annons

Året med Mattias har gett många intressanta inblickar i vilka uppoffringar som man tvingas göra som politiker, men Kalle konstaterar också att hans bild av människan Mattias är oförändrad.

– Ja, jag tycker att han har samma personlighet som på högstadiet i Braås.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons