Källsortera – direkt vid tomten

Publicerad 15 november 2016
Foto: ANDREAS LARSSON, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: ANDREAS LARSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Växjö kommun kommer inför fastighetsnära insamling, vilket innebär att villa- och fritidshusägare i kommunen kommer kunna källsortera direkt vid sin tomt från och med 2019. Detta beslutades under kommunfullmäktige.

Varje villa och fritidshus kommer få två fyrfackskärl, där det blir möjligt att sortera olika sorters förpackningar, tidningar, matavfall och restavfall hemma, istället för att åka till en återvinningsstation. Fastighetsnära insamling gör också att återvinningen av förpackningar ökar.

– Växjö har högt satta miljömål. Genom att införa fastighetsnära insamling kommer Växjö kommun att ta ännu ett steg framåt för ett mer hållbart samhälle, säger Sofia Stynsberg, ordförande i tekniska nämnden, i ett pressmeddelande.

I samband med att systemet införs kommer avgiften för sophämtning att blir högre. Det är ett frivilligt system. Läs mer i pressmeddelandet här.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.