Annons

Kameror ska förbättra snöskottningen i Växjö

Växjö • Publicerad 8 augusti 2019
.
.Foto: Paul Madej

Ett konsortium, lett av Växjö kommun, vunnit ett unikt och prestigefullt EU-projekt. Enligt kommunen ska det ”utveckla smarta, hållbara och konkreta digitala lösningar för ökad livskvalité för Växjö kommuns invånare, företag och besökare”.

Målet är att kommunen ska samarbete med företag för att hitta digitala lösning på samhällsutmaningar. En av utmaningarna är att förbättra snöröjning med hjälp av kameror och sensorer. I stället för att utgå från en prioriteringslista ska snöskottning ske där det är mest snö först.

Annons

– Vi kommer bygga ett system som håller koll på var det finns mest snö genom att sätta upp 200 kameror och 1 000 sensorer, säger Bo Hjälmefjord, projektutvecklare på Växjö kommun, till Smålandsposten.

Budgeten är på ungefär 45 miljoner kronor, varav 36 miljoner kronor är bidrag från EU-programmet Urban Innovation Actions. Resterande budget består till stor del av tidsresurser från projektets deltagande aktörer.

– Vi ska försöka identifiera Växjöföretag som vill utveckla riktigt coola och användbara grejer. Genom att göra det kommer Växjö hamna på kartan som en plats där det händer intressanta saker. I förlängningen vill coola unga tekniker vara där det händer coola saker, säger Bo Hjälmefjord till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons