Annons

"Kasta regionförslaget i papperskorgen"

Publicerad 11 mars 2016
Ida Eriksson, Distriktsordförande i MUF Kronoberg. Foto: Privat
Ida Eriksson, Distriktsordförande i MUF Kronoberg. Foto: Privat

Den 9 mars 2016 presenterade den av regeringen tillsatta Indelningskommittén sitt förslag till omstöpning av Sverige. 21 län ska bli 6 storregioner. Syftet ska vara att uppnå en effektiv sjukvård, eftersom mindre regioner inte anses kunna tillhandahålla en kvalitativ sjukvård.

Fakta från dagens Sverige säger något helt annat. I regioner/landsting som Jönköping, Halland, Kronoberg och Kalmar är sjukvården rankad som bland de bästa i hela landet. När det kommer till frågor som tillgång till sjukvård man är i behov av, förtroende för vårdcentraler i respektive region/landsting och om det är rimliga väntetider till besök på vårdcentraler rankas vi i översta toppskiktet. Dagens befintliga större regioner hamnar i de flesta mätningar i Vårdbarometern långt bakom oss. Att kunna upprätthålla en kvalitativ sjukvård handlar därför inte om att bilda stora regioner och stordriftsfördelar. Det handlar om ansvar för ekonomin, om ordning och reda i välfärden och om visioner för framtiden.

Annons

Samtidigt behöver regeringen bli tydligare med vad en ”effektivare sjukvårdsorganisation” betyder. Då tydligheten inte är tillräcklig skapas stor oro inför framtiden. Vi tycker att människor ska ha rätt att få veta i förväg om förslaget kommer innebära att lokala sjukhus och vårdcentraler riskerar att läggas ned.

Jönköping, Halland och Kronoberg har idag, och Kalmar får 2019, som regioner, också hand om det regionala utvecklingsansvaret. Det betyder att makt har flyttats närmre medborgarna. Förslaget om storregioner kommer istället flytta makten längre bort från medborgarna, insynen i den demokratiska förvaltningen kommer bli svårare att överblicka och färre kommer ha möjlighet att påverka inriktningen för samhällets utveckling.

Vår uppmaning till regeringen får därför bli att kasta regionförslaget i papperskorgen. Sverige står inför stora utmaningar när det kommer till att få en modern arbetsmarknad, en fungerande bostadsmarknad och en hållbar migrations- och integrationspolitik. Fokuset borde därför vara inriktad på hur vi bygger Sverige bättre och inte på förslag som kommer leda till ett land i spillror.

Jonas Ericson, Distriktsordförande MUF Jönköpings län

Markus Bengtsson, Distriktsordförande MUF Halland

Ida Eriksson, Distriktsordförande MUF Kronoberg

Måns Linge, Distriktsordförande MUF Kalmar län

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons