Annons

KD: Så upprättar vi tryggheten i samhället igen

En debattartikel av Ricardo Chavez, ordförande KD Växjö, och Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD).
Växjö • Publicerad 28 november 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

Den grova brottsligheten har eskalerat. När våldet även drabbar anställda inom vården visar det på ett enormt moraliskt förfall. Ambulanspersonal i Södertälje tvingades stanna för att öppna en vägbom fick de frätskador på händerna. Det rörde sig sannolikt om ett attentat mot sjukvårdspersonalen i form av en syraattack.

Den eskalerande brottsligheten är inte något som endast sker i större städer. Den kryper sig närmre oss då den sker också här i vårt Växjö. Där vi tex inom loppet av någon månad kan läsa om skottlossningar och där vi tyvärr kan läsa om att en våldtäkt. Vi hör om hämndaktioner och kontra hämndaktioner i form av mordförsök mellan gäng och klaner som är i konflikt med varandra. Där det finns uppenbara risker att någons barn, syskon eller förälder kan komma och bli indirekt skadade av våldshandlingar.

Annons

Majoriteten av oss blir kanske inte direkt påverkade av dessa händelser men det väcker en känsla av otrygghet. En otrygghet som naggar på vårt samhälle. Vi Kristdemokrater anser att mycket av det vi vill göra på många områden som tex vården, omsorgen och skolan blir väldigt lite värt om folk inte är och kan känna sig trygga. Nu förtiden ställer sig äldre frågan om man vågar gå till affären och köpa mat? Vågar föräldrar låta sia barn gå själva till skolan?

För de kriminella har spärrar släppt. Därför måste insatserna som görs för att bekämpa våldet bli tuffare. Straffet för att inneha vapen och bomber måste öka betydligt. Den som befattar sig med sådant förtjänar inte att röra sig fritt i samhället på mycket länge.

Kristdemokraterna vill ha en särskild lönesatsning för att höja polisers löner. Regeringen tog tyvärr bort den satsning på just detta som gjordes i den KD/M-budget som vi fick igenom riksdagen för två år sedan.

Möjligheterna för att porta våldsamma individer som stökar på våra sjukhus måste bli större. De stör vården och tar resurser som kan gå till att rädda liv. Beter man sig inte ska man kunna portas.

Vidare behöver vitala samhällsfunktioner så som socialkontor, kommunhus och rättegångssalar fredas från våld och stök. Kriminella sätter i system att attackera dessa verksamheter för att försvåra deras arbete och de måste få hårdare straff.

De som lockar unga till kriminalitet ska kunna straffas. Därtill vill Kristdemokraterna ta helt ta bort straffrabatten för den som är över 18 och kraftigt minskas för den mellan 15 och 18 år. De som tidigt begår allvarliga brott behöver mötas av rejäla konsekvenser.

Så kan vi börja upprätta tryggheten i samhället igen, både för medborgarna och för alla de som jobbar i samhällsvitala funktioner.

Ricardo Chavez, Ordförande KD Växjö

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)

SKICKA DEBATTARTIKLAR TILL TIPS@VXONEWS.SE

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons