KD: Säkra besök inomhus

Växjö • Publicerad 30 september 2020
Foto: Alexander Hall

Insändare av Anna Zelvin (KD), vice ordförande i omsorgsnämnden.

Det har varit långa och många månader av väntan för anhöriga och omsorgstagare efter att inte kunna besöka sina nära och kära på särskilt boende och inom serviceboende.

Men äntligen tror jag det är många som känner att från och med idag har Växjö kommun lättat på dessa besöksrestriktioner, allt efter de nationella riktlinjerna.

Dock så innebär inte detta att vi får slappna av. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi där försiktighetsåtgärder måste gälla.

Anhöriga välkomnas nu in från säkra besök utomhus till säkra besök inomhus till anhörigs lgh. Men det kommer gå till så att anhörige måste signalera sitt besök, boka in sig och därefter möter personal upp besökaren som får sprita sina händer. Därefter kommer besökaren ledas till och från omsorgstagarens lgh. Väl där inne uppmanas den anhöriga att hålla avstånd – men besöken bygger på tillit att detta efterföljs för att inte orsaka smitta.

Vi i omsorgsnämnden fortsätter med riskbedömning, strikta hygienrutiner, kontroll av besökare när besöken börjar.

Och med möjlighet att pausa besöken på ett våningsplan eller helt boende ifall smitta skulle ta sig in.

Många som nu längtat efter varandra kommer nu få en större möjlighet att ses, och det vet vi kommer glädja många. Men glöm inte bort – tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma vid symptom och fortsatt försiktighet för den du älskar.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.