Annons

Klädbytardag arrangeras i Växjö och Ljungby

Växjö/Ljungby • Publicerad 20 april 2023
Klädbytardag där man tar med sig plagg man inte längre vill ha och samtidigt kostnadsfritt kan få nya.
Klädbytardag där man tar med sig plagg man inte längre vill ha och samtidigt kostnadsfritt kan få nya.Foto: Pressbild

På 117 orter runt om i landet rrangeras en klädbytardag på lördag, däribland i Växjö och Ljungby. Upplägget är att besökarna tar med sig fem eller tio rena och fräscha plagg och byter till sig lika många nya.

– Kom och få en helt ny vårgarderob gratis i dessa ekonomiskt tuffa tider. Samtidigt gör du en stor insats för miljön. Vi måste vända trenden med svenskarnas överkonsumtion av kläder och att byta kläder är en del av trendskiftet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Annons

Förra året bytte 6 000 personer kläder under Klädbytardagen och 32 000 klädesplagg fick en ny ägare.

Enligt en undersökning som Myrorna och Yougov genomförde för några år sedan köper den genomsnittliga svensken 50 nya plagg per år. Kläder och textilier står för upp till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen.

I Växjö hålls klädbytardagen vid Slånbärets kvarterslokal på Lillestadsvägen och i Ljungby är det Ljungby bibliotek som gäller. I Ljungby går eventuellt överskott till syslöjd och second hand-butiker.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons