Annons

Klassamhället är otryggheten

Insändare av representanter för SSU.
Växjö • Publicerad 4 juli 2018
Foto: Johan Christensen

Araby lyfts ofta fram som ett dåligt exempel i den nationella och lokala debatten kring integration och brottslighet. För det mesta skildras Araby, av personer utan någon egentlig koppling till området, som förtappat och otryggt och skulden läggs ofta på den relativt höga andelen invandrare i området.

Vi håller med om att tryggheten på Araby är hotad, men detta beror inte på invandringen till området. Det utanförskap och den kriminalitet vi ser i Araby är snarare konsekvenser av de ökade klassklyftorna i samhället. Det är klassamhället som är grunden för otryggheten, och tyvärr är klassamhället större idag än vad det var för några år sedan. Men för 100 år sedan fanns också klassamhället, dess problem och överhetens klassförakt. Idag ser vi dock hur klassamhällets segmentering tar sig etniska uttryck, varför sociala problem som egentligen är konsekvensen av ojämlikhet förefaller vara kopplade till migration.

Annons

En politik för integration och ökad trygghet i Araby måste också vara en politik för ökad jämlikhet och det arbetet kan inte vara människorna på Arabys eget ansvar, det är hela samhällets ansvar. Delaktighet i samhället förutsätter reella möjligheter till deltagande. Därför räcker inte ökad polisnärvaro i utanförskapsområden som Araby, politiken måste även ta krafttag mot brottslighetens orsaker. Och för det krävs det en klassanalys och en politik för resursomfördelning.

Iman Hussein, SSU medlem

Tajma Sisic, Ordförande SSU Kronoberg

Agna beslija, Ordförande SSU Växjö

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? Maila oss på tips@vxonews.se

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons