Annons

Klimatprognos: Växjö förlorar många snödagar

Växjö • Publicerad 1 januari 2020
Foto: Smålandsposten

Klimatförändringarna kan göra att Växjö endast kommer att ha några snödagar om 50 år. Enligt nyhetstjänsten Newsworthy, som har tagit reda på chanserna till en vit jul nu och i framtiden med hjälp av SMHI:s klimatmodeller, kommer Växjö förlora nästan två veckor med snödagar om 50 år.

Vid mätstationen Växjö D har det bara vid ett tillfälle på 2010-talet varit minst en centimeter snö på juldagens morgon. Det var 2012 då det låg nio centimeter snö på marken.

Annons

SMHI har tittat på hur framtidens klimat kan komma att se ut, beroende på hur halterna av koldioxid utvecklas under resten av århundradet. Idag är antalet dagar med minst fem centimeter snö en typisk vinter i Växjö 18 dagar. Om 50 år kan det vara nere på fem eller två beroende på om det är begränsade utsläpp eller om det är fortsatt höga utsläpp.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons