Annons

"Klump i magen när man ska träffa henne"

Publicerad 24 mars 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Omodern och auktoritär. Så beskriver personer i kommunledningen Monica Skagnes ledarstil. I en medarbetarenkät har kommunledningen, hennes närmaste medarbetare, gett henne 58 av 100 i betyg, skriver Smålandsposten.

– Man har en klump i magen när man ska träffa henne. Vad ska hon hitta på nu? Det är den här otryggheten, säger en person i kommunledningen till tidningen.

Annons

Andra berättar att arbetsglädjen har försvunnit och att det inte är Skagnes läggning att skapa positivt arbetsklimat. Hon beskrivs vara "inne och stöka runt" i många olika verksamheter och medarbetarna vittnar också om att hon använder sig av härskarteknik och management by fear.

– Det är i vissa sammanhang något nytt, att jag ger både positiv och negativ feedback. Då kan det misstolkas som att jag inte visar förtroende och det får jag ta till mig, säger Monica Skagne själv om kritiken mot henne.

Monica Skagne kopplar kritiken till de förändringar som hon genomför, inte minst i kommunledningsförvaltningen.

– Tidigare kunde de köra sitt eget race utan att ta hänsyn till helheten och konsekvenserna ute på förvaltningarna och bolagen. Där har jag ibland fått markera att det här är inte okej, säger hon till Smålandsposten och fortsätter:

– Jag tar alltid åt mig av all kritik, men jag känner inte igen bilden. Om en chef inte lever upp till förväntningarna är det mitt ansvar som deras chef att påtala det. Då kan jag förstå att man känner sig ifrågasatt.

Enligt Smålandsposten säger kommunanställda att det går väldigt fort fram, att beslut tas utan faktagrund och att de blir överkörda i sådant som hon inte är tillräckligt insatt i. Några menar att det kan bero på Skagnes brist på erfarenhet av offentlig förvaltning.

– Hon kommer från en annan värld än den kommunala. Hon är väldigt direkt, ställer höga krav och vill se leverans fort. I början kändes kraven orimliga men jag tror att hon börjar inse att det är en kommunal verksamhet, säger en medarbetare till tidningen.

Men det finns också personer som tycker att Skagne är en bra ledare.

– Monica Skagne är det bästa som hänt Växjö kommun sedan vi byggde Sandviksverken. Hon skapar utrymme för att utveckla och förbättra våra verksamheter, säger en av dem till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons