Annons

Knapp förvandlade 15-årings moped till lätt motorcykel

Pojkens nyköpta moped var utrustad med en knapp som gjorde att fordonet kunde framföras flera kilometer snabbare än tillåtet.
Växjö • Publicerad 15 december 2021
Genrebild. Bilden har ingenting med händelsen att göra.
Genrebild. Bilden har ingenting med händelsen att göra.Foto: Anders Johansson

I september i år stoppade två civila poliser en mopedist på Sänneholmsvägen i Växjö. Mopeden genade över deras körbana och körde förbi dem och de bestämde sig för att stanna mopedisten utifrån hur denne körde i trafiken.

När polisen slog på stoppljuset såg man att föraren böjde sig fram och gjorde något på mopeden innan föraren stannade.

Annons

När poliserna skulle provköra fordonet tittade de vid styrets vänstra sida och upptäckte en knapp. När de tryckte på knappen gick varvtalet upp och mopeden gick i över 70 km/h. Den högsta tillåtna hastigheten för en moped klass I är 45km/h.

Vid den tekniska undersökningen visade det sig att denna strömbrytare hörde till en så kallad ”Blackbox”. Av produktbladet framgick det att Blackboxen går under namnet ”Polisvakt”, eftersom den kan användas för att förhindra att den verkliga prestandan hos mopeden avslöjas.

Växjö tingsrätt konstaterar att den tekniska utredningen visar att mopeden var trimmad och att den var att betrakta som en lätt motorcykel.

Pojken har själv berättat att han köpte mopeden av en kille från Västervik före sommarlovet och att han inte hade en aning om att den före detta ägaren ändrat något på den.

Men enligt den ene polisen ska 15-åringen i samband med kontrollen den 27 september uppgett att han ”satt dit en Blackbox för att hans kompisars mopeder gick fort och att man blir retad om man har en moped som går lagligt”.

Domstolen går på polisens vittnesuppgifter och finner att 15-åringen var medveten om att han körde ett fordon som han inte var behörig att framföra. Gärningen är därför bevisad och pojken döms nu för olovlig körning. Straffet blir 1 500 kronor i dagsböter.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons