Annons

Kommunarkivet är en guldgruva

Växjös kommunarkiv på Kulturarvscentrum Småland är en riktig guldgruva för exempelvis hembygdsforskare. På tusentals hyllmetrar bevaras alla kommunala handlingar från 1863 och framåt. Men gammaldags handstil kan vålla problem.
– Handlingarna från Bergunda har visat sig svårast att tyda, berättar antikvarien Marie Ulmhed.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2018
Foto: David Färdigh

En temperatur på 18 grader och en luftfuktighet på max 40 procent möter besökarna på Växjö kommunarkiv. Bevarar man gamla pappersdokument bör det nämligen varken vara för varmt eller fuktigt. På de totalt 6500 hyllmetrarna i arkivet finns alla kommunala handlingar från de ursprungliga 23 kommunerna som idag utgör Växjö kommun, åtminstone från år 1863 och framåt.

– Vissa av dokumenten är digitaliserade genom projektet Levande arkiv. På så sätt minskas slitaget på originalprotokollen, innehållet tillgängliggöras och blir sökbart direkt på nätet.

Annons

Kommer alla kommunala handlingar digitaliseras så småningom?

– Nej, det skulle vara alltför jobb- och tidskrävande. Huvuddelen kommer även fortsättningsvis få sökas i våra pärmar.

Marie visar upp några handlingar från drätselkammaren, vilket motsvarar dagens kommunstyrelse. Att dokumenten är sparade är oerhört värdefulla för både släkt- och hembygdsforskare.

– Vi får många förfrågningar och eftersom det är allmänna handlingar så är det vår skyldighet att lämna ut dem.

Men även för politiker är kommunarkivet en viktig tillgång.

– Ibland behöver man gå tillbaka och kolla vad som faktiskt beslutades på tidigare möten, exempelvis på 1980-talet.

Hur kommer framtidens arkivsökande se ut med tanke på teknikutvecklingen? Kommer dagens digitala handlingar kunna läsas i framtiden?

– Det är egentligen ingen som vet men Riksarkivet har gått ut med vissa rekommendationer när det gäller vilka filformat som bör användas, exempelvis PDF/A.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons