Annons

Kommunen anmäler Växjöbolaget

Växjö • Publicerad 9 september 2019
Foto: Jonas Ljungdahl

Växjö Kommuns miljö- och hälsoskyddskontor har anmält Växjö Energi till Förvaltningsrätten i Jönköping för att ha överträtt tillståndet att använda en reservanläggning i värmeproduktionen.

Reservanläggningen, som får användas vid haveri och driftstörningar, användes under flera dygn i februari. Växjö Energi menar att de, på grund av stark kyla kombinerat med bränslebrist vintern 2017-2018, var tvungna att stötta upp den biobränslebaserade produktionen i Sandviksverket med ytterligare en panna. Valet stod mellan reservpannan, som går på bioolja, och en panna i Sandviksverket, som vid tillfället eldades med fossil olja.

Annons

– Då Växjö Energi och Växjö kommun har fossilfri produktion som mål valde vi att använda vår reservpanna som går på bioolja. När vi såg att leverantörerna inte kunde leverera avtalad mängd bränsle valde vi även att dra ner på elproduktionen för att spara på bränsle till värmeproduktionen, säger Andreas Agnesson, affärsområdeschef för Kraft och värme på Växjö Energi.

Växjö Energi har vidtagit åtgärder för att inte hamna i en liknande situation framöver. Samtidigt vill bolaget ha ett förtydligande kring framtida användning av reservpanncentralen.

– Det finns idag en otydlighet kring när, och hur länge, vi kan använda vår reservanläggning. Vi välkomnar därför ett tydliggörande så att vi vet hur vi ska hantera detta i framtiden, säger Andreas Agnesson.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons