Annons

Kommunen: Ät inte fisk från Växjösjöarna för ofta

Växjö • Publicerad 27 maj 2021
Foto: Oscar Appelgren

Fisk som har provtagits från Växjösjöarna Trummen, Växjösjön samt Södra och Norra Bergundasjön har visat på förhöjda halter av PFAS.

Nu inför Växjö kommun en kostrekommendation för fisk och skriver på sin hemsida att inte äta fisk från Trummen, Växjösjön samt Södra och Norra Bergundasjön fler än en till tre gånger per år. Råden gäller alla, både barn och vuxna, inklusive gravida och ammande kvinnor.

Annons

– Att äta fisk som innehåller PFAS innebär ingen akut risk, det är däremot viktigt att begränsa intaget av ämnet över lång tid. Det finns inte några skäl till oro. Vi bedömer att det inte är någon risk att bada i de stadsnära sjöarna eftersom upptaget av PFAS huvudsakligen sker via mat och dryck, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun.

För att fortsätta ha koll på halterna av PFAS i Växjö kommuns sjöar fortsätter provtagning av fisk från Trummen, Växjösjön samt Södra och Norra Bergundasjön.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons