Annons

Kommunen: Elsparkcyklarna omfattas av krav på tillstånd

Växjö • Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 24 september 2021
Enligt uppgifter till Smålandsposten ska det röra sig om 200-300 elsparkcyklar som ska ställas ut i Växjö.
Enligt uppgifter till Smålandsposten ska det röra sig om 200-300 elsparkcyklar som ska ställas ut i Växjö.Foto: Carl Carlert

I helgen placerade ett företag ut ett stort antal elsparkcyklar för uthyrning i Växjö stad, trots att kommunen beslutat att det i nuläget inte ska finnas någon sådan verksamhet.

Nu har kommunen haft en dialog med polisen om vad som gäller och parterna har tillsammans konstaterat att agerandet kräver tillstånd enligt ordningslagen.

Annons

– Att företaget placerat ut elsparkcyklarna utan dialog med kommunen är något vi ser väldigt negativt på. Växjö kommun har ett visst ansvar för att staden ska vara trygg och tillgänglig för alla. Vi anser att felparkerade elsparkcyklar påverkar tillgängligheten avsevärt. Vi är dessutom skyldiga att ta hand om allmänna platser som skräpats ned, säger Sofia Stynsberg (M), tekniska nämndens ordförande.

Kommunen har kommit till slutsatsen att bolagets ianspråktagande av offentligt plats faller in under ordningslagens krav på tillstånd.

Kommunen kommer nu att hantera elsparkcyklarna likt parkeringslagstiftningen. Det innebär att felparkerade elsparkcyklar som står trafikfarligt eller är ett hinder för tillgängligheten på exempelvis gångbanor kommer omhändertas.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons