Kommunen gör undantag – satsning ska stötta ungdomar och föreningar

Foto: Nadia Hagberg

Coronapandemin påverkar ungdomarnas möjlighet till sommarjobb. Folkhälsomyndigheten och Arbetsgivarverket säger i sina riktlinjer att minderåriga inte ska arbeta inom vård- och omsorg. Växjö kommun har normalt ungefär 80 platser inom omsorgsförvaltningen för garantijobb men dessa kan inte användas i sommar.

Sedan flera år tillbaka har kommunen inom Växjölöftet Sommar och dess föreningssamverkan ett flertal garantijobb där arbetsuppgifterna ligger inom vaktmästeri och anläggningsskötsel. På grund av coronakrisen görs ett undantag för sommaren 2020 och kommunen öppnar upp för föreningarna att anställa ungdomar för att stötta som ledare i olika aktiviteter för barn och ungdomar.

– Växjölöftet Sommar är viktigt för att dämpa coronapandemins påverkan på Växjös gymnasieungdomar. Att öppna för fler garantijobb inom föreningslivet, med arbetsuppgifter som normalt kommunen inte finansierar, kan vi både hålla sommarjobbsgarantin för gymnasieungdomarna och stötta föreningslivet i det svåra läge som finns i hela samhället, säger Oliver Rosengren (M), ordförande nämnden för arbete och välfärd.