Annons

Kommunen plockade bort konstverk

Växjö • Publicerad 28 mars 2020
.Foto: Pontus Steneros

Växjö konsthall lade under fredagen upp digitalt verk av konstnären Sebastian Rudolph Jensens videoverk i kommunens digitala kanaler. I konstverket predikar och ber alter egot ”swishpastorn” Pastor Lax om Swishbetalning. Men bara några timmar efter att verket lagts upp togs ett beslut om att plocka bort länken. Konsthallschefen Filippa de Vos fick besked att stänga länken med förklaringen att det måste förtydligas att det rör sig om ett konstverk.

– För närvarande hanterar jag det som en en form av censur, men jag hoppas vi kan få klarhet i det här, säger Filippa de Vos till Smålandsposten.

Annons

I konstverket ska Pastor Lax ha lagt utt sitt mobilnummer och uppmanat till Swishbetalning.

– Vi ska ha en stor konstnärligt frihet, ja. Men det måste vara otroligt tydligt att detta rör sig om konst. Vi ska inte skapa mer oro i tider som vi har nu, säger Tomas Ekelius, kultur- och fritidsförvaltningens chef, till Smålandsposten.

Ambitionen ska enligt Tomas Ekelius vara att ladda upp konstverket på nytt. På måndag ska en dialog föras.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons