Annons

Kommunen ska börja drogtesta elever

Växjö • Publicerad 16 maj 2021
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Växjö kommun ska börja drogtesta elever på Kungsmadskolan. Testerna ska ske slumpvis och vara frivilliga.

– Vi ser de slumpvisa drogtesterna som en del av en helhet och vår förhoppning är självklart att effekten av slumpvisa drogtester ska vara att färre ungdomar tar droger och att vi på så sätt kan skapa en ökad trygghet i undervisningen, skriver Andreas Söderqvist, rektor på Kungsmadskolan, i ett mejl till Smålandsposten.

Annons

De slumpvist utvalda eleverna får träffa elevhälsan för ett samtal om narkotikaanvändning och det mötet avslutas med ett erbjudande om lämna ett urinprov.

– Vi har varken ambition eller förhoppning om att ”sätta dit” ungdomarna. Vi vill genom våra slumpvisa drogtester tydligt signalera vårt avståndstagande mot droger och vi ser som sagt testerna som en liten del av en helhet där diskussion, signalvärde och aktivt avståndstagande är minst lika viktigt som själva testet, skriver Andreas Söderqvist i ett mejl till Smålandsposten.

Enligt Pernilla Tornéus (M), tidigare ordförande i utbildningsnämnden, har drogtesterna varit ett starkt önskemål från verksamheten. Socialdemokraterna är kritik mot de slumpvis drogtesterna och menar att kommunen istället ska fokusera på de man verkligen misstänker. Läs mer här.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons