Annons

Kommunen svänger efter protester

Växjö • Publicerad 13 juni 2019
Eva Johansson (C).
Eva Johansson (C).Foto: Lars-Goran Rydqvist

Nyheten om att Blågröna Växjö föreslår att Växjö kommun inte längre ska ”äga eller driva” Växjö & Co har väckt starka reaktioner. Nu har kommunen svängt efter protesterna och delvis ändrat sig. Enligt kommunalrådet Eva Johansson (C) var formuleringen olycklig men juridiken tvingar fram en ändring. Efter att Konkurrensverket för några år sedan granskade medlemskapet och delägarskapet har även kommunens egen jurist rekommenderat en ändring.

– Vi måste se till att uppfylla LOU, lagen om offentlig upphandling, men samtidigt vill vi inte slå undan benen på någon och det är därför vi nu säger att vi ska fortsätta diskutera det här framåt hösten, säger Eva Johansson (C) till Smålandsposten.

Annons

Enligt Smålandsposten ska fem miljoner kronor plockas bort från medlemskap och delägarskap som kommunen har. Det handlar bland annat om lokala, regionala, nationella och internationella engagemang.

– Jag är inte helt förberedd här men det kan handla om Möbelriket i Lammhult, om Växjö Citysamverkan, om våra vänortssamarbeten och det vi gör tillsammans med SIDA. Där betalar vi inte men även tjänstemännens tid och insatser kostar pengar, säger Eva Johansson (C) till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons