Annons

Kommunen vill slippa snöskotta

Publicerad 23 mars 2016
Foto: Lillian Petrovski, Smålandsposten
Foto: Lillian Petrovski, Smålandsposten

Det beskrivs som ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt. Nu kommer både Västerbrotorg och Södra Bantorget hållas snö- och isfria genom markvärme, skriver Smålandsposten.

– Det är bra på ytor som har väldigt höga krav på tillgänglighet och där det inte finns plats för snöhögar och snöplogar, säger David Johansson, projektledare för Växjö stationsområde till Smålandsposten.

Annons

Värmekällan, från fjärrvärmenätets returvärme, kommer levereras mellan oktober och april. Markvärmen som genom nedgrävda slingor ska hålla Södra Bantorget snöfritt kommer först ha värmt nya byggnaden World trade center.

Totalt rör det sig om 2700 kvadratmeter och det tioåriga avtalet innebär en kostnad på 356 000 kronor för torgen. Eftersom det rör sig om nedgrävda slingor är det för kostsamt att lägga markvärme på redan färdiga gator och torg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons