Annons

Kommunens överskott går till ny bussterminal och evenemang

Växjö • Publicerad 30 november 2021
Växjö kommunhus och station
Växjö kommunhus och stationFoto: Urban Nilsson

Under tisdagen röstade kommunstyrelsen i Växjö kommun ja till satsningar inom tre områden. Det handlar om bussterminal och pendelparkering i Öhr, ytterligare fem miljoner kronor till evenemangsfonden som förvaltas av det kommunala bolaget Växjö & Co och tryggande av framtida pensionsutbetalningar.

Satsningarna är möjliga tack vare överskottet som Växjö kommun har för år 2021.

Annons

– Ordning och reda i ekonomin, ökade skatteintäkter, stadsbidrag samt ett framgångsrikt effektivitetsarbete har genererat ett stort överskott i Växjö kommun för 2021. Då vi tyvärr inte kan sänka skatten retroaktivt vill vi nu se till att detta överskott kommer kommuninvånarna till del på bästa möjliga sätt. Därför gör vi en rad olika satsningar av stort värde för våra invånare, företagare och besökare, säger Anna Tenje (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Trafikverket har tillsammans med Växjö kommun och Länstrafiken undersökt förutsättningar att etablera en bussterminal med tillhörande pendelparkering i Öhr. För Växjö kommuns del handlar det om en investering på 3,2 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen föreslår också att 2021 trygga delar av kommunens pensionsskuld via försäkringsbolag, till en engångskostnad på maximalt 75 miljoner kronor. Det innebär att kommunen amorterar på pensionsskulden, vilket sänker kommunens löpande framtida pensionskostnader.

Slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige 14 december.

Ytterligare satsningar kopplade till överskottet kommer beslutas om under december.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons