Annons

Kommunens vädjan till invånarna

Växjö • Publicerad 22 december 2020
.
.Foto: Tekla Höckert

Den 13 november införde Växjö kommun på eget initiativ besöksstopp på särskilda boenden för äldre. Det utökades till ett besöksförbud enligt beslut av Folkhälsomyndigheten men nu när kommunen har skickat en hemställan om att förlänga besöksförbudet ytterligare har den ansökan avslagits.

Därför vädjar nu ansvariga politiker och tjänstepersoner till växjöborna att vara restriktiva när det kommer till besök över jul- och nyårshelgerna.

Annons

– Vi befinner oss i en allvarlig situation och därför vill jag uppmana alla anhöriga att inte göra besök på våra särskilda boenden, om det inte är absolut nödvändigt. Jag har all förståelse för att högtider och helgdagar är en tid då man vill besöka sina nära och kära, men vi har ett ansträngt läge med en hög sjukfrånvaro bland vår personal. Förutom att vi vill skydda våra äldre är det ytterligare en anledning till att det inte är lämpligt att göra besök i det här läget, säger Ewa Ekman, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Rutinen om att varje omsorgstagare kan utse en make/maka eller annan närstående person som får komma på fria besök fortsätter att gälla. Besökaren ska vara fri från symptom och följa rekommendationer om säkra besök.

- Vi har en skyldighet att värna våra äldre och svagaste i samhället. När vi nu inte får gehör från Folkhälsomyndigheten om ett förlängt besöksförbud kan jag inte nog påpeka hur viktigt det är att vi fortsätter hålla i och hålla ut och ta vårt gemensamma ansvar. Det är ett tufft läge och jag vet att många vill besöka sina släktingar, men jag vill vädja till er om att vänta lite till. Snart har vi påbörjat vaccineringen på våra särskilda boenden och kan återigen börja blicka framåt, säger Anna Tenje (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons