Annons

Kommunens visselblåsarfunktion igång

Växjö • Publicerad 17 mars 2021
Foto: Tekla Höckert

Växjö kommun har infört en så kallad visselblåsarfunktion med syftet att upptäcka, men även förebygga, allvarliga missförhållanden och oegentligheter på arbetsplatser inom Växjö kommuns förvaltningar och bolag.

– Det är viktigt att förhindra och agera på signaler om eventuella allvarliga oegentligheter inom kommunens förvaltningar och bolag. Visselblåsarfunktionen visar att vi tar den här typen av ärenden på allvar och den kan även leda till ökat förtroende, säger Andreas Olsson (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Invånare kan anonymt anmäla förtroendevald, chef i ledandeställning eller en nyckelperson i kommunens förvaltningar och bolag som misstänks ha begått något allvarligt fel som inte kan hanteras öppet inom den egna organisationen. Det kan handla om till exempel bedrägeriförsök, muta, eller korruption. Även medarbetare på förvaltningarna och bolagen ska kunna använda funktionen, om det inte går att hantera ärendet via organisationens egna kanaler. Anmälningarna går till extern part som ger förslag på åtgärder.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons