Annons

Konferens om sexuella trakasserier på Linnéuniversitetet

Växjö • Publicerad 9 oktober 2020
.
.Foto: Lena Gunnarsson

I dag och i morgon hålls det konferenser på Linnéuniversitetet i Växjö om sexuella trakasserier inom arkeologibranschen. Arkeologer från hela landet kommer att samlas i en konferens för att diskutera arbetsmiljö och jämställda villkor.

Är det vanligt med sexuella trakasserier inom arkeologibranschen?

Annons

– Många akademiska fält präglas tyvärr fortfarande av sexism och könsmaktsordning. Arkeologin är kanske särskilt komplex då den ofta associeras till populärkulturella föreställningar om manlighet och maskulinitet, samtidigt som ämnet närmast domineras av kvinnor. Dessutom är det ett brett fält där olika arbetskulturer möts och där många kan uppleva att de befinner sig i en utsatt situation, säger Liv Nilsson Stutz, lektor i arkeologi vid Linnéuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Vilken typ av sexuella trakasserier handlar det om?

– Det handlar om allt från ovälkomna närmanden till våldtäkter. Unga kvinnor är mest utsatta, medan förövarna tenderar att vara män högre upp i hierarkin eller unga manliga kollegor, säger Ingrid Berg, ordförande i Svenska Arkeologiska Samfundet, i ett pressmeddelande.

Arkeologerna startade ett eget metoo-upprop i december 2017, under hashtagen ”utgrävningpågår”. 387 kvinnliga arkeologer gick ut i protest mot sexuella trakasserier inom arkeologibranschen.

Konferensen arrangeras av Svenska Arkeologiska Samfundet tillsammans med Linnéuniversitetet.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons