Annons

Konst och vetenskap förenas i ny scensatsning

Växjö • Publicerad 27 september 2019
Foto: David Färdigh

Premiär för Performance Lectures på Regionteatern

Konst och vetenskap förenas i konceptet Performance Lectures, där kunskap förmedlas med teaterns verktyg. Regionteatern har anammat modellen och första akademikern ut på teaterscenen var Marie Eriksson, historiker och lektor i socialt arbete.

Annons

Inramningen och tilltalet skiljde sig en hel del från Marie Erikssons vanliga föreläsningsmiljö. Uppbackad av regissör och en skådespelare samt en rad ljus- och ljudeffekter hade hon tillgång till en mängd nya uttryckssätt, men temat och inriktningen var densamma, nämligen belysandet av könsmaktordningen i samhället.

Kvinnornas genomsnittliga årsinkomst är idag 76 procent av männens!

Marie, som är verksam på Linnéuniversitetet, har bland annat forskat om kvinnovåld genom historien. Dessvärre är det ett ämne som är aktuellt också i vår tid.

2017 skedde 28 700 fall av kvinnomisshandel i Sverige. I 22 900 av dessa fall var det en känd gärningsman.

Våld i nära relationer kan ta sig olika uttryck. Marie har i sin forskning fokuserat på den särskilda våldsform som hon benämner som ekonomiskt våld.

Det är en strategi som används medvetet för att göra kvinnan mer beroende av mannen. Det handlar om att hålla kvinnan undan från viktiga ekonomiska beslut, att kräva kvitton från henne och ett ständigt ifrågasättande av vad hon gör av sina pengar.

Ofta sammanflätas det fysiska våldet med det ekonomiska.

Att kvinnan är ekonomiskt beroende av mannen gör det svårare för henne att komma ur den våldsamma relationen. Hon har helt enkelt inte råd att lämna hemmet. Att inte ha kontroll eller inblick i sin ekonomi innebär dessutom psykiska påfrestningar.

Med en scenografi och rekvisita som fångar kvinnans fångenskap i en relation eller i ett hem förstärktes budskapet. Kontentan av Maries forskning blev mer påtaglig och inträngande än vad som förmodligen varit möjlig i en mer ”normal” akademisk miljö. Performance Lecture fick därmed en lysande start. Nästa föreläsning/föreställning äger rum den 24 oktober då Regionteatern gästas av Jonas Waldenström, professor i mikrobiologi.

Då kommer det handla om parasiter, avslöjade Therese Willstedt, VD och scenkonstchef på Regionteatern.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons