Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Konstnärerna får årets stipendium

     Foto: Lena Gunnarsson

     På lördag delas priset till 2020 års stipendiater för Gunvor Kamkes och Sven Joanns minnesfond ut. Årets mottagare är Birgitta Heiling och Remus Wilson. Det är första gången som priset ges till två stipendiater och de får 25 000 kronor vardera. Anledningen till att det är två stipendiater för första gången i år är att coronapandemin slagit hårt mot konstnärer och kultur och ansökningarna till årets minnesfond, som delar ut stipendier till välförtjänta konstnärer eller författare med anknytning till Kronobergs län, har varit fler än vanligt.

     Däremot blir det ingen utdelningsceremoni på Smålands museum.

     – Vi ställer in ceremonin då det känns som det rätta att göra med tanke på rådande omständigheter och att de båda stipendiaterna är äldre och befinner sig i riskgruppen. Även om inramningen inte blir lika högtidlig som tidigare år anser vi att priset är så viktigt att dela ut att vi inte vill skjuta på det, säger Lennart Johansson, vd Kulturparken Småland.

     Fakta

     Motiveringarna

     Birgitta Heiling för sitt fängslande måleri där intuition och intellekt samspelar och binder samman varandra i en alldeles speciell röst. Förändringar av motiv och skala bryts upp, upprepas och förvanskas. Det är svårt att se var det ena slutar och det andra börjar. Birgitta Heilings utforskande måleri innehåller motsatser och möjligheter som rubbar det invanda seendet på ett frigörande sätt.
     Remus Wilson för att han oförtrutet och kompromisslöst gått sin egen väg i ett ständigt utforskande av sin omgivning. Med en spontanitet och en målmedvetenhet omvandlar han livets förunderligheter till konst. Remus är inte knuten till någon bestämd teknik, snarare är det väl så att ju enklare metod, desto bättre. Remus är också en aktiv röst i regionens konstliv med sin medverkan i Smålands konstnärsförbund, Vandalorum och Smålands konstarkiv, ett engagemang som betyder mycket för många.