Annons

Konstpengar går till arkitektur

Växjö • Publicerad 2 november 2019
Foto: Smålandsposten

I 80 år har enprocentsregeln för konstnärlig utsmyckning av offentliga miljöer praktiserats i Sverige. Minst en procent av kostnaden för ny-, till och ombyggnad ska investeras i någon form av konstnärlig gestaltning.

Nu vill Blågröna Växjö att att arkitektonisk utformning ska räknas som konstnärlig utsmyckning.

Annons

– Vi menar att arkitektur är en del av konstnärlig utsmyckning. Det är det som är huvudskälet. Vi ser en möjlighet att använda en viss del av enprocentsmålet för att göra byggnader mer attraktiva och vackra för våra Växjöbor, säger Jon Malmqvist (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Växjö, till Smålandsposten.

Ett exempel gäller den planerade ombyggnationen av Ulriksbergskolan, där enprocentsregeln ger 2,5 miljoner kronor till konstnärlig utsmyckning. Enligt planen går 1,5 miljoner kronor till arkitektonisk utformning i form av ett ventilationstorn och till att bevara en vägg i en portal med ett konstverk från 1949. Den resterande miljonen ska gå till konstnärlig utsmyckning.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons