Annons

Kostnadsökningar kan skapa problem för sjukhusbygget

Växjö • Publicerad 30 juli 2019
Foto: Filip Sjöfors

Region Kronoberg har beslutat att bygga ett nytt sjukhus för närmare fem miljarder kronor i Växjö. Men kostnadsökningarna för sjukvården kan ställa till problem och för att bygget ska kunna bli av måste regionen gå med minst 70 miljoner i överskott varje år, skriver Smålandsposten.

Tidningen rapporterar att lånebehovet kommer att vara uppemot 3,5 miljarder kronor. Resterande summa ska betalas via regionens egna medel.

Annons

– Vi har idag cirka en miljard för kommande investeringar som vi räknar med ska växa tills dess vi behöver pengarna. Vi räknar också med att sälja lasarettsområdet och att det bidrar till finansieringen. Lånebehovet blir som högst när vi tillträder byggnaden 2028. Sedan kommer vi att amortera av på skulden så att vi är nere på en miljard 2033, säger ekonomidirektör Jens Karlsson.

Den snabba amorteringen ställer krav på verksamheten och en förutsättning är att regionen når ett positivt resultat på minst en procent varje år, vilket motsvarar omkring 70 miljoner kronor.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons