Annons

Kraftig minskning av koldioxidutsläpp i Växjö

Växjö • Publicerad 12 september 2021
Foto: Lena Gunnarsson

Koldioxidutsläppen har under det senaste året minskat kraftigt i Växjö. Enligt kommunen beror det på ett minskat resande och färre transporter under pandemin.

Under 2020 minskade utsläppen av koldioxid med 40 000 ton inom Växjö kommungräns och utsläppen av koldioxid ligger nu på 1,4 ton per invånare. Det är en minskning med 70 procent jämfört med 1993 som är basåret för mätningarna.

Annons

– Vi är nu närmare att uppnå vårt mål om ett fossilbränslefritt Växjö 2030. Det är ett resultat av den omställning som nu sker i samhället där näringslivet, kommunen och enskilda individer drar sitt viktiga strå till stacken och nu gäller det att hålla i denna förändring. Den här kraftiga minskningen beror också till stora delar på effekterna av pandemin, med minskat resande och bilkörning, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott.

Växjö Energis utfasning av torv i fjärrvärmeverket är en av de största förklaringarna till den stora minskningen, som motsvarar totalt 23 procent.

Enligt Växjö kommun står varje invånare i kommunen, om man räknar med utsläpp från andra växthusgaser som metan och lustgas, för 2,4 ton utsläpp varje år.

Transporter och arbetsmaskiner står för 57 procent av utsläppen och jordbruk och djurhållning står för 27 procent.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons