Annons

Kraftig ökning av blodgivare

Växjö • Publicerad 12 juni 2020
Foto: Katja Kircher

Region Kronoberg har börjat testa blodgivare för antikroppar mot corona. Sedan dess har intresset för att lämna blod ökat markant.

– Om man jämför med en vanlig vecka ser vi den senaste veckan en tredubbling av inringare. Vi gissar att det beror på antikroppstesten, säger Annika Petersson, verksamhetschef på klinisk kemi och transfusionsmedicin, till SVT Småland.

Annons

Blodgivare antikroppstestas för att smittskyddet ska få en indikation på hur smittspridningen ser ut i länet och blodgivaren får resultat på testet inom en månad.

– Man ska bli blodgivare för att man vill ge blod, inte för att få göra testet. Och antikroppstestet sker bara vid själva blodgivningen. Vid nyregistrering tar det minst en månad tills man blivit godkänd första gången, har Annika Petersson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons