Annons

Kraftig ökning av utbetalningar från a-kassan – ”saknar motstycke”

Kronoberg • Publicerad 4 maj 2021
.
.Foto: MAXIM THORÉ

Mellan april 2020 och mars 2021 betalades totalt 26,8 miljarder kronor ut i ersättning från a-kassan, vilket är nästan en fördubbling jämfört med ett normalt år enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som Sveriges a-kassor har sammanställt.

– Med siffrorna för årets första kvartal inrapporterade kan vi konstatera att den senaste tolvmånadersperioden saknar motstycke för a-kassan. Både storleken på utbetalningarna och antalet ärenden är större än på många år. Det är en direkt konsekvens av pandemins påverkan på arbetsmarknaden, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Annons

I Kronobergs län rör det sig om utbetalningarna på 408 598 049 kronor, vilket är 83 procent högre än genomsnittet under perioden 2010-2019. Det är den sjätte största ökningen på listan. I Stockholm har utbetalningarna ökat med 171 procent.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons