Annons

Kravet: Ta bort statyer av Carl von Linné

Växjö • Publicerad 17 juni 2020
Foto: Julia Rindhagen

Den senaste tiden har ett antal statyer som förknippas med rasism vandaliserats runt om i världen. I veckan startades också en namninsamling med krav på att Carl von Linné-statyer ska plockas ner. Anledningen är att hans forskning ”bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen och som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”, står det i namninsamlingen.

Enligt initiativtagaren ska Carl von Linné också blivit citerad när folk har förklarat varför de dödat, torterat, förslavat, utplånat. Namninsamlingen har på ett par dagar fått över 1 800 underskrifter.

Annons

Dagens Nyheter rapporterar att Stockholms stad har fått skrivelser med krav om att avbildningar av bland andra Carl von Linné och kung Gustav III ska plockas ner.

– Vi följer frågan, håller på att bilda oss en uppfattning om kraven och ska återkomma med hur vi ska svara på dem. Det här är större än en konstfråga. Det är en historisk fråga, och ytterst en politisk fråga. Självklart är det också en viktig fråga. Den är egentligen inte ny, men många har blivit varse den nu. Jag är inte historiker själv, så det är fler som kommer att arbeta med de här frågeställningarna, säger Stefan Hagdahl, chef på Stockholm konst, till Dagens Nyheter

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons