Annons

Krögarparet som förenar japansk och svensk kultur

Japanska utbytesstudenten Masumi Mikawa och svenske kocken Emanuel Gustavsson träffades första gången i samband med en japansk middag på Linnéuniversitetet. Mötet resulterade så småningom i kärlek och 2009 startade de tillsammans Cafe St. Clair, restaurangen som blivit en viktig social träffpunkt i Alvesta.
– Tillsammans med våra gäster är vi som en stor familj.
Alvesta • Publicerad 18 april 2019
Foto: David Färdigh

Öppningsdagen, Luciadagen 13 december 2009, började en aning kaotisk. På morgonen upptäckte Masumi och Emanuel nämligen att de saknade en kaffebryggare, en tämligen viktig beståndsdel i ett kafé och restaurang.

– Men vi löste det genom att paniklåna en kaffebryggare från en kompis. Och sen fortsatte dagen med att jag premiärbakade en chokladtårta som vi bjöd gästerna på, minns Masumi.

Annons

Kaos, fast ett mer kontrollerat sådant, uppstår alltjämt på Café St. Clair eftersom gästerna kommer i en strid ström. Kaféet och restaurangen har blivit ett älskat tillhåll för såväl Alvestabor som folk från Växjö, Värnamo och Halmstad. Åtskilliga stamgäster äter dagligen både sin frukost och lunch här.

– Det händer att stamgäster ringer i förväg och berättar att de inte kan komma idag. Eller att de blir en timme försenade. De vet att vi skulle bli oroliga om de inte dök upp.

Just den familjära stämningen är utmärkande för St. Clair.

– Det är mycket kärlek! Bra mat och härlig personal, intygar stammisen Tomas som förärats med en egen namnprydd kaffekopp.

Berättelsen om St. Clair tar sin början 2000. Emanuel jobbade som kock på Restaurang Kristina vid Linnéuniversitetet, som varje år anordnar en japansk middag för utbytesstudenterna. En av deltagarna denna gång var Masumi.

– Jag kommer från Kyoto men hade redan som barn bestämt mig för att resa runt och se världen. På resorna träffade jag många svenskar och tyckte de var fantastiskt trevliga. Så jag sökte mig till Sverige och hamnade i Växjö. Jag kände direkt att jag hamnat rätt.

Masumi och Emanuel träffades första gången på den japanska middagen, men kärleken klickade till på allvar något år efteråt vid andra mötet.

– Jag hade då varit och jobbat som turistguide i Lappland. Men sen återvände jag till Växjö, träffade Emanuel igen och så blev vi ett par.

Paret flyttade till Alvesta och Masumi bestämde sig att förverkliga drömmen om ett eget kafé och restaurang. Just vid den tidpunkten råkade lokalen på Storgatan bli ledig.

– Emanuel sa NEJ, NEJ och NEJ. Jag sa JA, JA och JA!

Annons

Beslutet blev ett JA. Inriktningen att servera mat från hela världen, vilket inkluderar allt från svensk husmanskost till japanska sushi, amerikanska hamburgare och italiensk pasta, har visat sig vara en succé.

– Det får inte vara samma maträtter vecka efter vecka. Vi gillar att variera. Menyn bestämmer vi utifrån vad vi själva gillar och är sugna på.

Förutom luncher serveras dessutom fika, ett fenomen som går hem både i Japan och Sverige.

– Ja, både japaner och svenskar älskar att fika.

Men att som kärlekspar driva en restaurang tillsammans är inte alltid okomplicerat. Inledningsvis uppstod kollisioner.

– Vi bråkade jättemycket den första tiden eftersom vi inte hade samma syn på hur saker skulle göras.

Hur löste ni problemen?

– Genom att dela upp sysslorna. Numera är Emanuel chef över köket och jag tar hand om serveringen och gästerna, berättar Masumi.

Senare i år firar St. Clair tioårsjubileum, något som kommer uppmärksammas på olika sätt. Firandet följs dessutom upp nästa vår då Masumi och Emanuel planerar att ta med sina stamgäster på en veckolång resa till Kyoto i Japan.

– Vi tänker visa upp Japan i april när körsbärsträden blommar, då är landet som allra vackrast.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons