Annons

Krönika: Vi som hatar mintchoklad

ntchEn krönika av Maria Lindberg.
Publicerad 11 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maria LindbergFoto: Privat

Hej, hur har du det i sommarvädret? Är det för varmt eller för blåsigt? Kanske för lite regn eller trist att det över huvud taget finns regniga dagar? Något finns det ju alltid att klaga på, och tur är väl det. Vad skulle vi annars kallprata om när man möts i mataffären?

Själv skulle jag vilja beklaga mig över två saker - fåglar och mintchoklad.

Annons

Vi börjar med fåglarna.

Jag har lite svårt för dessa fjäderbeklädda varelser generellt. På avstånd är de fina, men så fort de kommer nära är de lite obehagliga - oberäkneliga, skräniga och bajsar här och var (någon fågel hade ätit blåbär och sedan klusterbombat vår vita veranda - jag var tvungen att använda klorin för att få bort skiten!). Så ja, jag ogillar fåglar i allmänhet och tranor i synnerhet. Dessa långbenta varelser som lite segt och snobbigt struttar runt på våra åkrar kanske kan anses vackra att titta på, men usch och fy vad de låter!

I en veckas tid väcktes vi varje morgon klockan 04.30 av att två tranor stod och vrålade på vår åker strax intill tomtgränsen, bara några meter från vårt sovrumsfönster. Jag klädde då på mig foppatofflor, morgonrock och beväpnade mig med en sopkvast för att skrämma bort dessa marodörer. Då flög de snällt iväg, för att nästa morgon vid samma tid vara tillbaka med sin klagosång igen.

Så jag googlade på apparater som skrämmer bort tranor och hittade massor. Varav förvånansvärt många innebar höga smällar av olika slag. Jag kände att det var lite kontraproduktivt i detta fall, då själva idén var att det skulle vara tyst. Det fanns även tysta manicker som snurrade och skrämde med hjälp av blanka ytor som reflekterar ljus. Alla kostade dock några tusenlappar och smålänningen i mig sa nej. Istället snickrade jag händigt ihop min egen manick.

Det här behöver du för en styck transkrämma:

- En halvdålig staketpinne

- Silvertejp

- En räddningsfilt (ser ut som tunn ugnsfolie och kostar 30 kronor för två stycken)

Tag silvertejpen och tejpa fast räddningsfilten på staketpinnen. Stick ner staketpinnen i jorden. Klart!

Märk väl att jag hade kunnat ta patent på denna lösning och tjänat miljoner, men istället valde jag att frikostigt och kostnadsfritt dela med mig av denna lösning till er, kära läsare.

Annons

För, hör och häpna, den fungerar! Den har nu stått där i tre veckor och inte en enda morgon har vi blivit väckta av tranornas oväsen. Genialiskt, om jag får säga det själv. Och det får jag ju - i min egen krönika.

Sedan var det ju det här med mintchoklad också. Jag känner ett väldigt starkt behov av att få ventilera mitt absoluta förakt gentemot mintchoklad. Vi börjar med mint. Mintsmak är gott… i tandkräm. Jag fattar inte mintgodis över huvud taget. Godis ska vara sött eller möjligtvis salt, men inte smaka tandkräm. Först äter man godis, sedan borstar man tänderna. Dessa två skall icke kombineras. Och att därtill addera choklad. Ja alltså, det är en styggelse! Inte själva chokladen då - den är gudomlig. Choklad är gott och man kan ha en massa smaker. Apelsinchoklad, saltchoklad, nötchoklad med mera. Men vem vid sina sinnens fulla bruk tänker ”Jomen lite tandkräm på chokladkakan vore ju gott!”.

Ja, tydligen är ni ju en himla massa folk som tänker just så för jag har enbart träffat någon enstaka person som känner likadant som jag inför mintchoklad. De flesta verkar tycka att det är en fullt normal smakkombination. Så jag räcker nu ut en sökande hand till er läsare - finns det någon mer där ute som tycker som jag? Var snäll och sök upp facebookgruppen ”Vi som hatar mintchoklad” (ja, den finns på riktigt, jag har precis startat den) så kan vi enas i vårt hat. Det kan väl aldrig bli för många hatgrupper på facebook? Så nu finns en till. Håll till godo!

Annons
Annons
Annons
Annons