Annons

Kronobergare får ta emot gesäll- och mästarbrev

Kronoberg • Publicerad 3 november 2021 • Uppdaterad 4 november 2021
Ikväll får närmare 180 hantverkare ta emot sina gesäll- och mästarbrev i Blå hallen.
Ikväll får närmare 180 hantverkare ta emot sina gesäll- och mästarbrev i Blå hallen.Foto: Jenny Thörnberg

Närmare 180 hantverkare inom 37 hantverksyrken fick under onsdagskvällen ta emot sina gesäll- och mästarbrev som vittnar om deras yrkesskicklighet. Det var en stor ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Från Kronobergs län deltog byggnadsplåtslagarmästarna Erik Magnusson och Johan Johansson från Växjö samt Stefan Krantz från Lönashult. Dessutom fick hudterapeuten Pernilla Svensson i Ljungby ta emot sitt gesällbrev.

Annons

Gesäll- och mästarbrev är bevis på kunskap, erfarenhet och ett erkännande inom olika hantverksyrken. För företagare och konsumenter är det en garanti och stämpel för god och hög kvalitet.

För att bli antagen som gesäll krävs att lärlingen genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och ofta inför en granskningsnämnd av erkända experter inom hantverket avlagt godkänt gesällprov. För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Det finns särskilda bestämmelser för varje yrke.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons