Annons

Kronobergarna vill ha mer vindkraft i sin egen kommun

Kronoberg • Publicerad 31 maj 2022
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Roger Carlsson

62 procent av kronobergarna anser att den egna kommunen bör bidra till den fortsatta vindkraftsutbyggnaden i Sverige, enligt en ny Sifo-undersökning. På samma fråga svarade 26 procent nej och 12 procent är osäkra.

– Vår Sifo-undersökning visar att stödet för vindkraft är mycket större än motståndet, och det behöver fler kommunpolitiker ta till sig, säger Anders Wijkman, ordförande i nätverket Vindkraftens klimatnytta.

Annons

I undersökningen deltog 150 personer i Kronoberg. Det innebär att 6 av 10 av dem är positiva till att deras egen kommun bidrar till utbyggnaden av vindkraften.

Nationellt är befolkningen positiva till vindkraft i den egna kommunen. Samtidigt använder de svenska kommunerna i högre grad sitt veto och stoppar nya vindkraftsparker. Under 2021 stoppades 78 procent av de aktuella verken, jämfört med året innan då cirka 38 procent stoppades av kommunerna.

– Det är problematiskt att kommunerna stoppar allt fler vindkraftsprojekt, eftersom vindkraften pressar elpriset och möjliggör ny-industrialiseringen. Genom elexporten bidrar den dessutom till att ersätta fossila bränslen, inte minst rysk gas, och därmed stärka vår säkerhetspolitik, säger Anders Wijkman.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons