Annons

Kronobergs krigstjänsteveterinär har utsetts

Kronoberg • Publicerad 6 maj 2022
Länsveterinär Fredrik Holm har utsetts till Kronobergs krigstjänsteveterinär.
Länsveterinär Fredrik Holm har utsetts till Kronobergs krigstjänsteveterinär.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Länsstyrelsen Kronoberg har utsett länsveterinär Fredrik Holm som krigstjänsteveterinär och länsveterinär Ulrika Lind som biträdande, som en del i uppbyggnaden av det civila försvaret.

– Det grundläggande syftet med utsedda krigstjänsteveterinärer är att prioritera stöd till Försvarsmakten men också att säkra livsmedelskontrollen, smittskyddet och djurskyddet, säger länsveterinär Fredrik Holm i ett pressmeddelande.

Annons

Varje län i landet har av Jordbruksverket fått i uppdrag att föreslå en krigstjänstveterinär som vid händelse av krig eller kris ska leda den civila veterinärverksamheten i länet enligt Krigsveterinärförordningen. Det handlar inte minst om att säkra tillgången till veterinärer för livsmedelsproducerande djur och tjänste- och servicedjur.

Den 11 april var deadline att utse krigstjänsteveterinär till Jordbruksverket. Då hade endast tre av 21 länsstyrelser lämnat in, en av dem var Kronoberg.

Krigsveterinärförordningen träder i kraft om regeringen beslutar om förhöjd beredskap.

– Länsstyrelsen är den högsta civila myndigheten i krigstid och nu pågår ett arbete med att bygga en organisation som ska möta framtida behov. Den civila veterinära verksamheten är en del i det arbetet, säger försvarsdirektör Max Hector.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons