Annons

Kronofogden tog livförsäkringspengar från avliden

Växjö • Publicerad 24 mars 2021
Foto: Sara Burman

I fjol avled en man på en ort i Växjö kommun som efterlämnade skulder till Kronofogden på drygt 50 000 kronor. Myndigheten valde att utmäta drygt 30 000 kronor från mannens bankkonto.

En anhörig till mannen överklagade beslutade och menade att merparten av pengarna på kontot kom från en livförsäkring, som hade betalats ut i samband dödsfallet. Pengarna var avsedda att täcka begravningskostnaderna, skriver Smålandsposten.

Annons

Växjö tingsrätt går på Kronofogdens linje. Domstolen skriver i sitt beslut att medel för begravning som tillfaller ett dödsbo på grund av en försäkring inte får utmätas men att avskiljandet av de inbetalade pengarna på kontot måste ”ske utan dröjsmål”. Eftersom den anhöriga inte flyttade pengarna på flera månader får denne inte ta del av pengarna, skriver Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons