Annons

Kronprinsessan invigde Åsnens nationalpark

Platser som Gotska Sandön, Abisko, Kosterhavet och Stenshuvud har nu fått sällskap av sjön Åsnen. I fredags invigde Kronprinsessan Victoria Sveriges 30:e nationalpark och passade även på att hylla dess miljö. Så mycket orörd natur och vilken mångfald av arter!
Åsnen • Publicerad 26 maj 2018
Invigningen av Åsnens nationalpark sammanföll med Kronprinsessan Victorias landskapsvandring genom Sverige.
Invigningen av Åsnens nationalpark sammanföll med Kronprinsessan Victorias landskapsvandring genom Sverige.Foto: David Färdigh

Sverige fick sina första nationalparker 1909. Numera är det 30 stycken från Vadvetjåkka i norr till Stenshuvud i söder. Det senaste tillskottet är Åsnens nationalpark som invigdes högtidligt i strålande högsommarväder i fredags vid en ceremoni vid Sunnabron i Bjurkärr.

Totalt handlar det om 1900 hektar, där 75 procent utgörs av vatten. Det första steget i arbetet att få området utsedd till nationalpark togs 2010 och efter åtta år är nu projektet i mål. En av dem som varit med på hela resan är projektledaren Helene Pettersson, som under invigningsdagen delade med sig av några av sina naturupplevelser.

Annons

– Mitt starkaste minne är när jag råkade gå vilse i skogarna runt Trollberget i Hulevik och mitt i irritationen fick se ett lodjur som kom gående rakt igenom bokskogen.

En annan som gläds åt den nya nationalparken är biologen Tobias Ivarsson, som skrivit en upplevelseguide om Åsnen. Invigningsdagen till ära kunde han berätta om en sällsynt upptäckt.

– Idag vid strandkanten hittade jag en Svartfläckad rödrock, en skalbagge som inte synts här i Bjurkärr på 25 år! Invigningen av Åsnens nationalpark råkade lämpligt nog sammanfalla med Kronprinsessan Victorias landskapsvandring genom Sverige.

Efter att ha startat dagens vandring i Hulevik kom hon fram till Bjurkärr lagom till invigningsceremonin. Kronprinsessan Victoria hyllade Åsnens artrika natur och berättade att hon gjort flera intressanta observationer.

– Jag har bland annat sett fiskgjuse, som tillsammans med älg, havsörn, trana och storlom ingår i det som kallas Åsnens Big Five.

Victoria passade även på att testa olika naturprodukter som tagits fram av eleverna i projektet Mot nya höjder.
Victoria passade även på att testa olika naturprodukter som tagits fram av eleverna i projektet Mot nya höjder.Foto: David Färdigh

I sitt invigningstal framhöll Kronprinsessan Victoria att syftet med våra nationalparker både är att skydda och bevara unik natur men också att öppna upp och tillgängliggöra miljöerna för fler.

– Förhoppningen är att ännu fler människor ska få uppleva den här fantastiska naturen. Så min uppmaning är, njut av nationalparken, om och om igen!

Sjön Åsnen med sin stora övärld och mångfald av arter är nu Sveriges 30:e nationalpark.
Sjön Åsnen med sin stora övärld och mångfald av arter är nu Sveriges 30:e nationalpark.Foto: David Färdigh
Martin Emtenäs och Niklas Källner var konferencier under invigningsceremonin.
Martin Emtenäs och Niklas Källner var konferencier under invigningsceremonin.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons