Annons

Kuppen mot Växjös nya kommunhus

En krönika av David Färdigh.
Växjö • Publicerad 19 maj 2019
David Färdigh.
David Färdigh.Foto: Privat

Bygget av Växjös nya kommunhus väcker som bekant starka känslor. Just nu tronar ett gigantiskt tält över byggområdet och sent en kväll i slutet av april iscensätts en kupp. På tältduken syns plötsligt dunkla budskap riktat till kommunstyrelsens ordförande.

Det var i valrörelsen 2014 som den styrande majoriteten i Växjö kläckte en storslagen idé: Vi bygger ett nytt stort kommun- och stationshus vid reseterminalen samtidigt som vi river det gamla rucklet och bygger bostäder på tomten. Åtskilliga Växjöbor satte kaffet i vrångstrupen, men förslaget vann gehör hos tillräckligt många makthavare för att förverkligas. En arkitekttävling utlystes. Det vinnande förslaget fick i folkmun namnet Växthuset. Detta modifierades senare till ett nytt förslag som totalsågades och ändrades därefter ytterligare en gång innan de styrande föreföll nöjda. Räknenissarna kalkylerade samtidigt och trollade fram kostnaden. De fick först fram summan 713 miljoner, men ändringar i fasaden gjorde plötsligt att beloppet studsade upp 65 miljoner och landade på 778 miljoner. Växjöborna satte kaffet i vrångstrupen ännu en gång. Sen var det problemet med bygglovet. Kommunen föll på eget grepp när de bröt mot sina egna parkeringsnormer, vilket resulterade i att Länsstyrelsen Kronoberg upphävde det beviljade bygglovet. Växjö kommun överklagade omgående. Och så vidare och vidare.

Annons

Nåväl, byggplanerna fortskrider. Och så en vårdag i april står tältet där. En gigantisk skapelse mitt i Växjö. 130 meter långt, 43 meter brett och 40 meter högt. Herre Gud, vilket fantastiskt öltält, utbrister en törstig herre förhoppningsfullt. Någon ölservering är dock inte utlovad från kommunens styrande men under ett kommunfullmäktige skämtas det däremot glatt om att tältduken skulle kunna användas till filmvisning. Det kanske rent av skulle kunna bli Sveriges största utomhusbio? Kulturnämnden får, med glimten i ögat, uppdraget att undersöka de tekniska möjligheterna och dessutom fundera på vilka filmer som kan vara lämpliga att visa. Vad sägs om Skyskrapan brinner eller Gudfadern? Från en kritisk medborgare kommer förslaget att visa tv-serien FUSKBYGGARNA.

Men faktum är att bioduks-idén redan blivit verklighet. Sent en måndagskväll strax innan Valborg står jag och väntar på en buss och råkar vända min blick uppåt mot tältduken, och vad får jag se? Där projiceras gigantiska djurfigurer! Något som liknar en papegoja, eller möjligtvis en råtta framträder som skuggfigurer på Växjös största filmduk. Och sen kompletteras bildsilhuetterna av en text med följande budskap, Anna Tenje, ring mig! Jag stirrar som förhäxad. Någon eller några har iscensatt en kupp, förvisso tämligen oförarglig men likväl spektakulär. Jag vänder och vrider på huvudet för att lokalisera ljuskällan, var står projektorn? Och där på ett tak i en av grannfastigheterna står två män med en bildprojektor. Galet men genialt! I nästa ögonblick är föreställningen över. Ljuset slocknar och bilderna försvinner. Den vita tältduken är åter tom på budskap. Men nog blir det väl en fortsättning? Kommunhuset ska vara klart först vid årsskiftet 2020/2021 och tältduken ska enligt uppgifter stå kvar i över ett år till. Jag inser att Växjö förmodligen kommer bjuda på många överraskningar framöver. Det gigantiska tältet i stadens mitt lär inspirera till nya stordåd.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons