Annons

Kvarterskrogen som blivit en gastronomisk pärla

När Malin Olofsson och kompisen Karin Malm kollade in den lilla kvarterskrogen på Söder i Växjö var det kärlek vid första ögonkastet. Här driver de nu tillsammans Ett kvarter, restaurangen som blivit en gastronomisk pärla i staden. På menyn har de dessutom återväckt en nygammal klassiker.
– Ja, vi har valt att testa rotmos med fläsklägg. Mottagandet har varit positivt, berättar Malin.
Växjö • Publicerad 4 februari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Mitt bland de hemtrevliga kvarteren på Söder återfinns det charmiga 20-talshuset där Rejlers Ingenjörer en gång i tiden hade sitt första kontor. Men numera är verktyg och ritningar utbytta mot mat och dryck. Här finns nämligen kvarterskrogen Ett Kvarter, som drivs av vännerna och kompanjonerna Malin Olofsson och Karin Malm sedan 2,5 år tillbaka.

– Lokalerna var till salu så vi åkte och kollade. Jag hade varit här på julbord en gång tidigare men annars hade ingen av oss någon relation till huset. Men vi såg direkt utvecklingspotentialen med den charmiga miljön och läget nära stationsområdet med alla nya bostäder.

Annons

Magazinet träffar Malin en fredagseftermiddag när det är lugnet före stormen på restaurangen. Personalen är på ingång och om ytterligare tre timmar så kommer de första gästerna. Till kvällen är det fullbokat.

– Vi kan ta emot 50 personer per gång om det är ett sällskap. Annars brukar vi dra gränsen vid 34 gäster.

Malin och Karin lärde känna varandra på en fest hos gemensamma vänner och fann varandra omgående. Men att vänskapen skulle resultera i en gemensam restaurangrörelse kunde de inte aldrig ana.

– Det var tillfälligheter som spelade in. För tre år sedan hade jag sagt upp mig från mina dåvarande åtaganden och var sugen på att driva eget. Och så fick vi av en slump höra att lokalen här på Söder var till salu.

Malin och Karin valde att slå till. Med sina tio år i restaurangbranschen hade Malin gedigen kunskap gällande kök och drift kombinerat med erfarenheter från reklam- och marknadsföringsbranschen. Karin kunde i sin tur bidra med hotell- och receptionskunskaper kombinerat med affärsutveckling. Trots sina olikheter som personer funkar de väldigt bra som team, kanske just för att de kompletterar varandra.

– Jag är en person som nästan går helt på känsla. Karin står mer för förnuftet. Men vi använder varandra hela tiden som bollplank. När jag ivrigt berättar om min nya idé så kommer Karin antingen kväva brasan genom att säga stopp eller slänga mer bensin på elden genom att pusha mig.

Malin är också den som har huvudansvaret för köket. Intresset för mat har hon haft ända sedan barndomen.

– Jag har alltid älskat mat! Jag ville testa allt och min mamma har berättat att de ibland fick gömma undan maten för att få stopp på mig. Med vänner har jag sedan gjort matresor runt om i världen.

Matsedeln på Ett Kvarter präglas av skandinavisk matkultur. Stor omsorg läggs på råvarorna. Att det ska vara ekologiskt och närproducerat är en självklarhet för Malin.

– Det handlar helt enkelt om att ha den bästa kvalitén!

Annons

Hur är matkulturen i Växjö?

– Det finns ett stort intresse. Vi märker själva att det kommer allt fler gäster som beställer trerättersmenyer, som tar sig tid att njuta och gärna ställer frågor om maten.

Menyn ändras och uppdateras i snitt var åttonde vecka. Nu så här i början av 2018 har de valt att komplettera med en gammal klassisk maträtt som länge levt ett undangömt liv, nämligen rotmos med fläsklägg.

– Vi tillagar den i en något förfinad version. Jag var först lite tveksam om vi skulle våga testa, men Karin drev igenom det och mottagandet hos gästerna har varit över förväntan hittills. Det är kul att farmor och mormors gamla klassiska rätter kommer tillbaka.

Vad blir nästa comeback på tallriken?

– Jag funderar på hemgjord blodpudding, men det kanske trots allt blir för svårt att sälja in.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons